شناخت مخاطب و ارتباط موثر
ما براي ايجاد يك رابطه مناسب، نياز به شناخت مخاطب داريم. همه ما اين جمله را شنيده ايم كه ميگويد “آنچه براي خود ميخواهي، براي ديگران نيز بخواه”. اگر بخواهیم اين جمله را درست بدانيم كه ديگر كار ساده است و همه زندگي گل و بلبل ميشود. افراد مختلف نگرش ها، نيازها و طرزفكر متفاوتي دارند و نميتوان همه افراد را يكجور و با يك مدل ذهني و نگرشي درنظر گرفت. پس شناخت مخاطب از اهميت ويژه اي برخوردار است. ما هرچقدر بهتر مدل ذهني، علايق، نياز ها و… مخاطب را بشناسيم خيلي بهتر ميتوانيم با او ارتباط برقرار كنيم و ميتوانيم خود يا محصولمان را مطابق نياز فرد مقابل ارائه دهيم. تصور كنيد كه ما ميخواهيم يك محصول آموزشي راجع به مهارت فن بيان ارائه كنيم و ميفهميم نياز مشتري اين است كه به درامد بيشتري برسيد، زمانيكه كه ما اين موضوع را متوجه شديم ميتوانيم به اين اشاره كنيم كه چقدر مهارت فن بيان ميتواند به ايجاد ارتباطات بهتر و ارتقاء شغلي و ارتباط بهتر با مشتريانش كمك كند و این موجب افزایش درامد آن فرد میشود که دقیقا افزایش درامد نیازش بود. اما چطور ميتوانيم بهتر مخاطب را بشناسيم؟
بايد از او اطلاعات بگيريد
1- مثل نورافكن باشيد
براي اينكه بتوانيد ارتباط اوليه را برقرار كنيد بايد بر روي تمام كلمات و رفتار هاي او و حتي طرز پوشش آن فرد، نور افكني بيندازيد و بتوانيد سلايق، نياز ها و…. او را بفهميد. پس از اينكه نكته اي از او فهميديد سعي كنيد با همان نكته پيش برويد و طرف مقابل را به حرف زدن وادار كنيد (اما بطور نامحسوس).
2- شنونده خوبي باشيد
تقريبا تمامي افراد مايل به صحبت كردن راجع به خودشان هستند. بگذاريد تا ميتوانند از خودشان بگويند و شما هم تمام توجه را به سوي آن ها منعطف كنيد و سعي كنيد از حرف هايي كه ميزنند چيزهايي كه ميخواهيد را بدست بياوريد. سعي كنيد بفهميد كه نيازشان چيست، به چه چيزي علاقه دارند و….
اطلاعات بايد ثبت شوند
خوشبختانه انسان موجودي فراموشكار است، اگر اينطور نبود ما نميتوانستيم با غم ها و اتفاقات ناگوار زندگيمان كنار بياييم. اما زمانيكه ميخواهيم ارتباط برقرار كنيم، فراموشكار بودن تبديل به نقطه ضعف ما ميشود. ما تا ميتوانيم بايد اطلاعات فرد مقابل را ثبت كنيم و قبل از هر ديدار آن را مرور كنيم. مواردي كه ميتوان ثبت كرد:
- علايق فرد شامل چه چيزهايي است؟
- نياز فرد چيست؟
- چه انتظاراتي دارد؟
- چه رفتار ها و عادت هايي دارد؟
و زمانيكه موارد بالا را ثبت كرديد ميتوانيد مطابق با نياز ها و ساير مواردي كه مختص اوست، با آن رفتار كنيد. و در واقع به دنياي او نزديك شويد.
دعوت به اقدام
براي اينكه بتوانيم اين موارد را دروني سازي كنيم بايد تمرين انجام شود. ميتوانيد براي شروع با دوستتان آغاز كنيد. يك ليست تهيه كنيد و در آن نيازها، علايق، طرزفكر و هرچيزي كه كمك ميكند رفتار بهتري با دوستتان بكنيد را در آن بنويسيد و هربار كه او را ميبينيد آن ليست را كامل تر كنيد.
كلام آخر
شناخت مخاطب به ما كمك ميكند تا درك بهتري از مخاطب داشته باشيم و بتوانيم طوري با او رفتار كنيم كه جذابتر به نظر برسيم. شناخت مخاطب ما را به دنيايي كه طرف مقابل در آن زندگي ميكند نزديك تر ميكند.
دیدگاهتان را بنویسید