مهارت گوش دادن چیست؟ تفاوتش با شنیدن چیست؟
یکی از مهارت های مهم ارتباطی، مهارت گوش دادن است. حتما برای شما هم پیش آمده که با فردی صحبت میکردید اما هرگز احساس نمیکردید که به حرف های شما گوش میدهد. مهارت گوش دادن یکی از عوامل موثر در ارتباطات ما است. حتما شما هم میتوانید افرادی را نام ببرید که مشتاق صحبت کردن با آن ها هستید، چراکه آن ها شنونده های خوبی هستند.
تفاوت گوش دادن با شنیدن در چیست؟
همین لحظه به صدای اطرافتان گوش دهید. چه صداهایی میشنوید؟ صدای ماشین ها، صدای فن کامپیوتر و…. اما احتمالا به خیلی از این صداها گوش نمیدهید بلکه فقط میشنوید. شنیدن صرفا به درک صدا مربوط است اما گوش دادن مفهومی عمیق تر را میرساند. به زبان ساده، گوش دادن یعنی ما مطالبی که میشنویم را در مغز تحلیل میکنیم.
راهکار های گوش دادن موثر:
1- از عوامل حواسپرتی دوری کنید.
خیلی اوقات افرادی را دیده ایم که در حین صحبت با آن ها مدام تلفن همراه خود را چک میکنند. این عوامل حواسپرتی از دو جنبه آسیب زا هستند. یک اینکه تمرکز خود ما کم میشود و عملا نمیتوانیم شنونده خوبی باشیم و صحبت های طرف مقابل را تحلیل کنیم و دو اینکه ما با این کار حس بدی به طرف مقابل میدهیم و عملا او احساس میکند که به حرف هایی که میزند گوش نمیدهیم.
2-تکرار سه کلمه کلیدی.
زمانیکه فرد صحبت میکند، برای اینکه اشتیاق خود را به گفتگو نشان دهید و از طرفی اطلاعات بیشتری در آن زمینه کسب کنید، میتوانید سه کلمه کلیدی جمله فرد را تشخیص و تکرار کنید. این کار باعث میشود که فرد مقابل بیشتر مطلب را بشکافد و از طرفی احساس کند که شما شنونده خوبی هستید. البته اعتدال در این روش را هم از یاد نبرید. استفاده دائمی از این روش میتواند نتیجه عکس دهد.
3- هنگام گوش دادن منتظر پاسخ دادن سریع نباشید.
مساله مهمی که به شدت بر مهارت های ارتباطی ما اثر دارد همین مورد است. زمانیکه مخاطب در حال صحبت کردن است باید تمام تمرکز مان را روی صحبت های او بگذاریم نه حرف هایی که میخواهیم بزنیم! اینطوری هم مطالبی که مخاطب میگوید را از دست نمیدهیم و هم طرف مقابل احساس بهتری میگیرد و میبیند که شما دارید به حرف هایش گوش میدهید.
4- خلاصه نویسی کنید.
امکان فراموش کردن مطالب برای موجودی مثل انسان کاملا طبیعی است. خلاصه نویسی و یادداشت برداری از صحبت های طرف مقابل چند مزیت دارد: یک اینکه باعث میشود ما مطالب و سخنان طرف مقابل را فراموش نکنیم و بتوانیم از گفته هایش برای همدلی، درصورت نیاز همدردی و … استفاده کنیم و دو اینکه مخاطب حس خیلی خوبی دریافت میکند. با یادداشت برداری از صحبت های فرد درواقع احساس ارزشمند بودن را نیز به طرف مقابل تزریق میکنیم.
5- زبان بدن را فراموش نکنید.
هنگام گوش دادن موثر، علاوه بر ارتباط چشمی، حالت بدنی ما نیز باید نمایانگر میزان توجه ما به صحبت های فرد مقابل باشد. به سوی او بچرخید و هر از گاهی با تایید سر نشان دهید که تمام توجه شما بر روی اوست. خلاصه ماست نباشید.
کلام آخر
گوش دادن موثر یکی از عوامل تاثیر گذار در ارتباطات ما است. این مهارت دو مزیت دارد. یک، باعث میشود ما مطالب مهم را از دست ندهیم و تقریبا تمام حرف های طرف مقابل را درست دریافت کنیم. دو، به طرف مقابل احساس خوبی را منتقل میکند و باعث میشود که ارتباط ما با فرد مقابل قوی تر شود.
دیدگاهتان را بنویسید