چطور درخواست کنیم؟
خیلی اوقات ما میخواهیم درخواستی داشته باشیم اما روش صحیح بیان درخواست را بلد نیستیم. نیاز های انسان گوناگون و پیچیده است و برآورده شدن خیلی از نیازهایمان میتواند متکی به افراد دیگری باشد. اما یک درخواست باید چگونه باشد؟
این درخواست در جاهای مختلفی کاربرد دارد: ممکن است ما بخواهیم پول قرض بگیریم، ممکن است در روابط احساسی درخواستی داشته باشیم مثلا از طرف مقابل توجه بیشتری بخواهیم یا هر نوع درخواستی. از طرفی اگر روش درخواست درست نباشد میتواند باعث ناراحتی مخاطب یا ایجاد تنش شود.
درخواست، دو حالت دارد: یا ما به چیزی که میخواهیم میرسیم یا از پاسخ منفی ای که میشنویم درس میگیریم تا در آینده درخواست را بهتر ارائه کنیم.
درخواست چطور باید باشد؟ چند راهکار:
1- استفاده از زبان عمل مثبت
خیلی اوقات ما کاری که نمیخواهیم افراد بکنند را درخواست میکنیم و نه کاری که میخواهیم بکنند! یعنی بجای اینکه بگوییم فلان کار رو انجام بدی احساس بهتری دارم، میگوییم فلان کار را انجام نده چون احساس بدی میکنم و فکر میکنم با من بد رفتاری کردی. پس باید آنچه را میخواهیم درخواست کنیم، نه آنچه را که نمیخواهیم.
2- درخواست باید واضح و قابل لمس باشد
اگر ما صرفا بگوییم نیاز به پول داریم یا نیاز به همکاری بیشتر داریم، عملا واضح صحبت نکردیم. باید بطور واضح مشخص کنیم که نیاز به چقدر پول داریم؟ منظورمان از همکاری بیشتر دقیقا چیست؟ چطوری میتوانند با ما همکاری بیشتری داشته باشند؟ این موارد باعث ابهام زدایی از درخواستمان میشود و به مخاطب امکان همکاری بیشتری میدهد.
3- درخواست باید با نیاز و احساس همراه باشد
درصورتیکه یک درخواست همراه با بیان نیاز ها و احساس هایی که داریم نباشد، یک درخواست اجباری یا آمرانه شنیده میشود و باعث میشود افراد فاصله بگیرند و عملا به درخواست ما نه بگویند. آقای مارشال روزنبرگ، روانشناس آمریکایی، برای درخواست روش زیر را پیشنهاد میدهد:
– (مشاهده) من در فلان موقعیت قرار دارم/ من فلان رفتار را ازت دیدم.
– (احساس) باتوجه به چیزی که مشاهده کردم احساس نا امیدی، غم یا… دارم.
– (نیاز) نیاز دارم که ارزشمندی من حفظ شود/ اجاره خانه را پرداخت کنم.
– (تقاضا/درخواست) با توجه به احساس و نیازی که دارم، درخواست دارم که….
مثلا در موقعیتی ممکن است از شریک عاطفی خود تقاضای احترام داشته باشیم: (مشاهده) جلوی جمع به من گفتی احمق و (احساس) من این باعث ناراحتی من شد چون (نیاز) من نیاز به احترام دارم و مایلم ارتباطمان زیبا پیش برود. (درخواست) میخواهم برای اینکه ارتباطمان بهتر شود مشخصا با ادبیات محبت آمیز من را خطاب کنی و جلوی افراد دیگر از ادبیاتی استفاده کنی که احترام من حفظ شود.
4- قدر دان باشید
درخواست برای ارضای نیازی است که داریم. پس تا میتوانیم باید قدر دانش باشیم و از واژه های محبت آمیز استفاده کنیم و از او قدر دانی کنیم. حتی اگر پاسخش منفی بود هم اینکار را انجام دهید. اینطور فرصت های های آینده را از دست نخواهید داد و همواره فردی خواهید بود که احساس خوبی را منتقل میکند و دنبال امر و نهی نیست، بلکه حفظ ارتباط از درخواست اهمیت بالاتری دارد.
کلام آخر
برای محقق شدن درخواستی که داریم باید روش صحیحی را داشته باشیم. درخواست ما باید دور از مفاهیم غیر قابل لمس و مبهم باشد. درخواست باید چیزی باشد که میخواهیم انجام شود، نه آنچه را نمیخواهیم!
دیدگاهتان را بنویسید